شبیه‌سازی پویایی‌های قیمت و تقاضا در بازارهای گوشت
کد مقاله : 1027-13CIAES (R1)
نویسندگان
پریسا علیزاده *1، حسین محمدی2، ناصر شاهنوشی3
1استادیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه کردستان
2دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
3استاد گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده مقاله
نوسان و افزایش قیمت گوشت قرمز در دهه اخیر، موجب کاهش مصرف این محصول و در برخی موارد موجب حذف این محصول از سبد مصرفی خانوارها شده است و در بلند مدت می‌تواند امنیت غذایی خانوارها را در سطح کشور تهدید کند. در این پژوهش پویایی‌های رابطه میان قیمت و تقاضای انواع گوشت برای مصرف کنندگان شهر مشهد در دوره زمانی فروردین 1396 تا اسفند 1405 مورد بررسی قرار گرفته است که برای این منظور از روش پویایی سیستم استفاده شده است. ابتدا نمودار علت معلولی بر اساس فرضیه‌های پویا ترسیم شده و سپس با فرموله کردن این روابط، نمودار انباشت جریان ترسیم و شبیه‌سازی شده است. نتایج شبیه‌سازی بیانگر آن است قیمت گوشت گوساله و ماهی در طول دوره شبیه‌سازی رشد نمایی با شیب فزاینده‌ای را تجربه می‌کنند؛ از سوی دیگر رشد قیمت گوشت گوسفند و گوشت مرغ نیز نمایی بوده ولی نسبت به دو محصول دیگر شیب فزاینده کم‌تری دارند. علاوه بر این، نتایج شبیه‌سازی نشان می‌دهد که میان تغییرات قیمت و تقاضای انواع گوشت پویایی‌هایی وجود دارد. با دنبال کردن روند این تغییرات می‌توان نتیجه گرفت که گوشت گوسفند و ماهی برای سایر انواع گوشت، محصول جانشین به حساب می‌آیند. همچنین گوشت گوساله و مرغ نیز برای سایر انواع گوشت، محصولات مکمل می‌باشند. بر مبنای نتایج پژوهش و با توجه به اینکه میزان مصرف گوشت قرمز در کشور بسیار کمتر از میزان مطلوب است و در سال‌های اخیر نیز به دلیل رشد قیمت فزاینده گوشت قرمز، مصرف آن بسیار کاهش پیدا کرده و حتی از سبد مصرفی برخی از خانوارهای کم درآمد حذف شده است؛ پیشنهاد می‌شود دولت با در نظر گرفتن سیاست‌هایی مانند اعطای یارانه به مصرف کنندگان دهک‌های پایین درآمدی برای مصرف گوشت قرمز از آن‌ها حمایت کند.
کلیدواژه ها
شبیه‌سازی، پویایی سیستم، گوشت قرمز، تقاضا
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی