مقرون به صرفه بودن رژیم غذایی سالم: تحلیل مقایسهای مناطق شهری و روستایی در ایران. |
کد مقاله : 1197-13CIAES (R1) |
نویسندگان |
محمدرضا سپهری *1، زینب شکوهی2 1اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران 2استادیار اقتصاد کشاورزی، دانشگاه شیراز |
چکیده مقاله |
دسترسی به غذای سالم برای اعضای یک جامعه امری مهم و ضروری تلقی میشود. مقرون به صرفه بودن غذا، به معنای سنجش هزینه تهیه غذای سالم نسبت به درآمد افراد جامعه که بررسی صرف قیمتها به تنهایی قادر به ارائه آن نیست. در این پژوهش، ابتدا ویژگیهای یک رژیم غذایی سالم مشخص گردید و سپس با توجه به قیمتهای اقلام غذایی در سال 1401، اقلام ارزانترین سبد غذایی سالم در دسترس به همراه بررسی مقرون به صرفه بودن آن در مناطق شهری و روستایی تعیین گردید. نتایج نشان داد هزینه لازم برای تهیه ارزانترین سبد غذایی سالم و در دسترس معادل 408 هزار ریال به ازای هر فرد در روز میباشد. همچنین بررسی مقرون به صرفه بودن سبد غذایی انتخابی برای دهکهای مختلف درآمدی در مناطق شهری و روستایی نشان داد در مناطق شهری، این سبد برای دو دهک اول و در مناطق روستایی ، برای دهکهای اول تا هفتم درآمدی مقرون به صرفه نیست. به عبارتی دهکهای اول و دوم شهری به ترتیب به افزایش درامدی روزانه 337،761 و 96،272 ریالی و دهک اول تا هفتم مناطق روستایی به افزایش درآمد روزانه بین 558556 تا 390465 ریال جهت تهیه ارزانترین سبد غذایی سالم نیاز دارند. عدم توانایی در تأمین مواد غذایی سالم به ویژه برای اکثر خانوارهای روستایی موضوعی نگران کننده است که پیشنهاد میشود با تأمین موادغذایی ارزان قیمت برای گروههای مذکور درکوتاه مدت و سیاستهای بهبود درآمدی در بلندمدت مرتفع گردد. |
کلیدواژه ها |
امنیت غذایی، غذای سالم، سیاست غذایی، برنامهریزی ریاضی |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |