ارزیابی کارایی فنی تولید پیاز و عاملهای موثر بر آن در دشت تبریز |
کد مقاله : 1030-13CIAES (R1) |
نویسندگان |
الهه قاسمی *، قادر دشتی، محمد قهرمان زاده دانشگاه تبریز |
چکیده مقاله |
یکی از اهداف اقتصاد کشاورزی کمک به استفاده بهینه و اصولی از منبعها و امکانات تولید جهت پاسخ به نیاز مبرم جمعیت در حال رشد جهان میباشد. برای این منظور دستیابی به تولید بیشتر و رشد اقتصادی بالاتر از طریق بهبود کارایی و بهرهوری عاملها امری لازم و اجتنابناپذیر است. بدینترتیب هدف مطالعه حاضر ارزیابی کارایی فنی تولید پیاز و عاملهای موثر بر آن در دشت تبریز میباشد. اطلاعات موردنیاز برای نیل به هدف پژوهش از طریق تکمیل پرسشنامه از 140 کشاورز پیازکار در سال زراعی 02-1401 جمعآوری شد. جهت محاسبه کارایی از رهیافت تحلیل پوششی دادهها و برای شناخت عاملهای موثر بر آن از مدل رگرسیون توبیت استفاده بهعمل آمد. نتایج نشان داد متوسط کارایی فنی در حالت بازده ثابت نسبت به مقیاس برابر 61 درصد و در حالت بازده متغیر نسبت به مقیاس برابر64 درصد میباشد. همچنین میانگین کارایی مقیاس هم مطابق نتایج بهدست آمده برابر با 87/95 درصد میباشد. نتایج تخمین مدل توبیت نشان داد سن، تحصیلات، سطح زیرکشت، تعداد قطعات زمین زراعی و تعداد اعضای خانوار از جمله عاملهای تاثیرگذار بر کارایی بودند. با توجه به نتایج توصیه میگردد با کشاورزان دارای تحصیلات و با تجربهتر ارتباط و تعامل بیشتری برقرار گردد ضمن اینکه تولید محصول در قطعات محدود ولی بزرگتر و بهعبارتی تولید در مقیاس وسیعتر میتواند به بهبود کارایی و سودآوری تولید محصول پیاز در منطقه منجر شود. |
کلیدواژه ها |
پیاز، تحلیل پوششی دادهها، توبیت، دشت تبریز، کارایی فنی |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |