اثر نرخ تعرفه برقیمت کالاهای اساسی منتخب در ایران |
کد مقاله : 1085-13CIAES (R1) |
نویسندگان |
رقیه فتحی *1، اسماعیل پیش بهار2، محمد قهرمان زاده2 1کارشناسی ارشد- دانشکده کشاورزی- تبریز- ایران 2استاد |
چکیده مقاله |
دولتها برای اهدافی مانند ایجاد درآمد و برای حمایت از تولید داخلی بر واردات کالاها تعرفه اعمال میکنند، که این کار باعث تغییر قیمت کالاهای وارداتی شده و در نتیجه بر قیمتهای داخلی نیز اثر میگذارد. در این راستا هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر نرخ تعرفه بر قیمت کالاهای اساسی منتخب در ایران است. دادههای مورد استفاده در این مطالعه بهصورت سری زمانی طی سالهای 1400-1367 میباشد. در این مطالعه چهار محصول گوشت قرمز، گوشت مرغ، برنج و شکر مورد بررسی قرار گرفتهاند، که این محصولات در سبد غذایی خانوارها در ارتباط با یگدیگر هستند، از اینرو از الگوی معادلات بهظاهر نامرتبط (SUR) استفاده گردید. بر اساس نتایج، در مورد گوشت قرمز، ضرایب متغیرهای مقدار تولید داخلی گوشت قرمز، قیمت یونجه بستهبندی شده، دستمزد نیروی کار، نرخ ارز واقعی، در مورد گوشت مرغ، ضرایب متغیرهای نرخ تعرفه گوشت مرغ، مقدار تولید داخلی گوشت مرغ، قیمت کنجاله سویا، قیمت ذرت، دستمزد نیروی کار و نرخ ارز واقعی، در مورد برنج، ضرایب متغیرهای نرخ تعرفه برنج، دستمزد نیروی کار و نرخ ارز واقعی و در مورد شکر، ضرایب متغیرهای نرخ تعرفه شکر، مقدار تولید داخلی شکر، قیمت وارداتی شکر خام، قیمت چغندرقند و نرخ ارز واقعی معنادار گردید. در واقع این متغیرها تأثیر معناداری بر قیمت داخلی محصولات منتخب در دوره مورد بررسی دارند. ضریب متغیر نرخ تعرفه گوشت مرغ و شکر دارای رابطه مستقیم با قیمت این محصولات در کشور میباشد و با افزایش آن، قیمت نیز افزایش مییابد. از این رو پیشنهاد میشود نرخ تعرفه بهعنوان یکی از عوامل مؤثر بر تورم، در سیاستهای ضد تورمی مورد توجه قرار گیرد. |
کلیدواژه ها |
برنج، شکر، گوشت قرمز، گوشت مرغ، معادلات بهظاهر نامرتبط .(SUR) |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |