تحلیل اثر آزادسازی قیمت آرد بر تقاضای فرآورده‌های آردی خانوارهای شهری ایران
کد مقاله : 1130-13CIAES (R1)
نویسندگان
امیرمحمد خاکپور *1، علیرضا کرباسی2، سعید جلالیان3
1دانشگاه فردوسی مشهد
2دانشگاه فردوسی
3دانشجوی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده مقاله
مطالعۀ حاضر با هدف فهم جامع و عمیق از تقاضای فرآورده‌های آردی در سبد غذایی خانوار شهری ایرانی و واکنش آن‌ها به آزادسازی قیمت آرد انجام شده است تا به عنوان یک راهنمای سیاست‌گذاری غذایی در راستای بهبود رژیم غذایی آن‌ها در مواجهه با افزایش قیمت‌ها باشد. این پژوهش از یک مدل سیستم تقاضای تقریبا ایده‌آل درجه دو (QUAIDS) استفاده کرده تا اثر افزایش قیمت آرد را بر رفتار تقاضا و الگوی مخارج را از طریق تخمین کشش‌های قیمتی و درآمدی برای چهار گروه مختلف مبتنی بر آرد، شامل آرد/ رشته، بیسکوییت/ کیک، نان سنتی و نان صنعتی، بررسی و تحلیل کند. داده‌های استفاده شده در این مطالعه از پایگاه ملی آمار و نظرسنجی هزینه و درآمد خانوار ایرانی برای سال‌های 1399 و 1401 استخراج و پالایش شده‌اند. ترکیب داده‌های طولی و روش QUAIDS و تحلیل تقاضای مصرفی گروه‌های مختلفِ فرآورده‌های آردی به جای تحلیل تقاضای نان به عنوان یک واحد کل، نوآوری‌های اصلی این مطالعه به حساب می‌آیند. استفاده از داده‌های مقطعی- زمانی برای دو سال مختلف نشان می‌دهد که رفتار مصرفی فرآورده‌های آردی از جمله نان، چگونه در طول زمان با حذف یارانه‌های آرد تغییر کرده است.
کلیدواژه ها
رفتار مصرف‌کننده، تقاضای فرآورده‌های آردی، آزادسازی قیمت آرد، کشش قیمتی و درآمدی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر