اریب ناشی از ترتیب آزمون چشایی برندهای ماده غذایی بر اولویت بندی آن‌ها در بازاریابی عصبی؛ مطالعه موردی ماست همزده
کد مقاله : 1160-13CIAES (R1)
نویسندگان
صدیقه آهنگری1، مجتبی مجاوریان *2، فواد عشقی3، جواد ستاره4
1گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مهندسی کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3عضو هیئت علمی گروه اقتصاد کشاورزی
4عضو مرکز تحقیقات روانپزشکی و علوم رفتاری موسسه ترک اعتیاد وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران
چکیده مقاله
آزمون چشایی برای ترجیحات مواد غذایی می‌تواند به شرکتها برای ویژگی‌های مطلوب کالا مفید باشد. در تحقیقات بازاریابی، ترتیب آزمودنی می‌تواند بر رفتار تاثیر بگذارد. مطالعات قبلی کمتر به این چالش که می‌تواند نتایج را اریب کند پرداخته‌اند. در این تحقیق به صورت موردی برای آزمون چشایی سه برند معروف لبنی کشور بر روی 40 نفر داوطلب که مطابق پروتکل‌های پزشکی مورد تایید قرار گرفتند، انجام گرفت. داده‌های تحقیق از خروجی فرکانسهای مغزی آلفا در دو مقطع f3 و f4 دستگاه الکتروانسفالوگرام بدست آمده است. یک مدل موهومی برای ارزیابی فرضیه عدم تاثیر ترتیب بر اولویت‌بندی برندها بکار رفت. نتایج آزمون نشانگر تایید فرضیه عدم بوده است. این نتیجه می‌تواند ناشی از ناهمگن بودن برندها در آزمون چشایی و یا ناشی از مقدار کم آزمودنی بنحوی که قانون نزولی بودن مطلوبیت (لذت) صادق نشده است. با این وجود متغیر موهومی هر برند دارای عرض از مبدا متفاوت (05/0P<) بوده و موجب می شود ترجیحات انتظاری وابسته به برند باشد. گرچه در این تحقیق اریب ترتیب در آزمون چشایی رد شده است، اما پیشنهاد می‌شود ترتیب ارائه آزمودنی‌ها در آزمون چشایی در مطالعات دیگر انجام گیرد.
کلیدواژه ها
آزمون چشایی، الکتروانسفالوگرام، بازاریابی عصبی، برند.
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی