ارزیابی تاثیر میزان انتشار دی‌اکسیدکربن بر عملکرد گوجه‌فرنگی: مقایسه دو رهیافت ARDL و NARDL
کد مقاله : 1161-13CIAES (R1)
نویسندگان
مرتضی مولائی *1، مهرداد محمدی2، فاطمه ثانی3، دنیا میری4
1گروه اقتصاد کشاورزی- دانشکده کشاورزی- اقتصاد کشاورزی
2دانشجو
3دانشگاه ارومیه
4دانشگاه تربیت مدرس
چکیده مقاله
افزایش غلظت دی‌اکسید کربن در جو می‌تواند فتوسنتز گوجه‌فرنگی را افزایش داده و کارآیی استفاده از آب را بهبود بخشد، که منجر به تولید بیشتر و میوه‌های بزرگ‌تر می‌شود. با این حال، تغییرات اقلیمی می‌تواند دما و الگوهای بارندگی را تغییر داده و باعث افزایش شیوع بیماری‌ها و آفات شود. این عوامل می‌توانند کیفیت و عملکرد کلی گوجه‌فرنگی را تحت تأثیر قرار دهند و تغییرات در تعادل مواد مغذی و هورمون‌های گیاه نیز ممکن است الگوی رشد و توسعه گیاه را تغییر دهد. مدیریت صحیح منابع و بهینه‌سازی شرایط محیطی می‌تواند به کاهش اثرات منفی کمک کند. در مطالعه حاضر تأثیر متقارن تغییرات دما و بارش و تأثیر متقارن و نامتقارن انتشار CO2 بر عملکرد گوجه‌فرنگی برای دوره 1961-2022 بررسی شده است. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از الگوهای خودرگرسیونی با وقفه‌های توزیعی متقارن (ARDL) و نامتقارن (NARDL) انجام شد. نتایج نشان داد متقارن بودن شوک‌های مثبت و منفی در کوتاه‌مدت و بلندمدت رد می‌شود؛ و نتایج روش NARDL قابل اعتمادتر است. بنابراین بایستی در بررسی تغییرات انتشار دی‌اکسیدکربن بر عملکرد محصولات کشاورزی شوک‌های مثبت و منفی این تغییرات بررسی شود.
کلیدواژه ها
ARDL، NARDL، گوجه‌فرنگی، انتشار CO2، تغییرات اقلیمی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی