برآورد کارایی اقتصاد چرخشی مراحل سهگانه تولید، مصرف و ضایعات مواد غذایی در ایران |
کد مقاله : 1171-13CIAES (R1) |
نویسندگان |
مصطفی مردانی نجف آبادی *1، خدیجه کریمی2، عباس میرزایی3 1دانشیار اقتصاد کشاورزی 2دانشجوی کارشناسی ارشد 3استادیار اقتصاد کشاورزی |
چکیده مقاله |
در دهههای اخیر، مسائل زیست محیطی به یکی از چالشهای اصلی جوامع جهانی تبدیل شده و توجه به توسعه پایدار در حوزههای مختلف اقتصادی و اجتماعی افزایش یافته است. کشاورزی، به عنوان یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی با نقش اساسی در تأمین غذا و امنیت غذایی، اهمیت ویژهای در کارایی زیست محیطی دارد. کارایی زیست محیطی در کشاورزی به معنای استفاده بهینه و پایدار از منابع طبیعی برای تولید محصولات کشاورزی است که شامل کاهش مصرف منابع غیرقابل تجدید، کاهش انتشار گازهای گلخانهای، حفظ تنوع زیستی و کاهش آلودگی آب و خاک میباشد. مطالعه حاضر به براوردکارایی چرخشی مراحل سهگانه تولید، مصرف و ضایعات مواد غذایی در استانهای کشور پرداخته است. این مطالعه در سال 1403 انجام شده و دادههای مربوط به سالهای 1393 تا 1398 را مورد بررسی قرار داده است. در این پژوهش، از روش مدل DEA سه مرحلهای چرخشی اصلاح شده پویا (MDTSCDEA) برای ارزیابی کارایی استفاده شده است. نتایج نشان داد که کارایی مراحل سهگانه تولید چهار استان تهران، خوزستان، خراسان جنوبی، ایلام و بوشهر در بالاترین سطح خود یعنی مقدار یک قرار دارد. این استانها بهطور کامل کارا عمل کرده و از منابع بهطور بهینه بهرهبرداری نمودهاند. میانگین کارایی محاسبه شده برای تمامی استانها برابر با 67/0 بوده است، که نشان میدهد برخی استانها نیاز به بهبود عملکرد دارند. یکی از مستعدترین استانها برای بهبود کارایی چرخشی، استان گلستان است که به ترتیب اولویت مراحل تولید، بازیافت و مصرف باید مورد توجه قرار گیرد. از اینرو، پیشنهاد میگردد که فعالیتهای حکمرانی نیز در راستای نزدیک شدن به مرزکارا بر اساس این اولویتبندی، برنامهریزی شود. |
کلیدواژه ها |
کارایی زیستمحیطی، کشاورزی پایدار، اقتصادچرخشی، تولید موادغذایی، ضایعات موادغذایی |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |