بررسی تاثیر رشد قیمت مواد غذایی بر شاخص توسعه انسانی در ایران |
کد مقاله : 1183-13CIAES (R1) |
نویسندگان |
مصطفی بنی اسدی *1، شینا خداکرم زاده2 1استادیار اقتصاد کشاورزی، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. 2دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. |
چکیده مقاله |
قیمت محصولات کشاورزی و مواد غذایی از جهت دسترسی اقتصادی به مواد غذایی، جایگاه ویژهای در امنیت غذایی ایفا میکند. در ایران شاخص کلی قیمت مصرفکننده و از جمله شاخص قیمت مواد غذایی روندی افزایشی در طی زمان داشته است. بهویژه در طی سالهای اخیر، افزایش قیمت مواد غذایی در دهکهای پایین درآمدی، میزان مصرف ریزمغذیها، پروتئین و سایر مواد مغذی را کاهش داده است. اثر این کاهش دسترسی به مواد مغذی بر روی یادگیری، توان جسمانی، سلامت و بهره وری نیروی کار در سالهای آتی خود را نشان خواهد داد. به همین جهت هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر رشد قیمت مواد غذایی بر شاخص توسعه انسانی میباشد. برای این منظور از روش خودتوضیح برداری با وقفههای توزیعی استفاده گردید. نتایج این مطالعه ارتباط منفی بین رشد قیمت مواد غذایی و شاخص توسعه انسانی را در بلندمدت تایید نمود. همچنین مصرف انرژی در کوتاهمدت و بلندمدت اثر مثبت و معنیداری بر بهبود شاخص توسعه انسانی داشت. براساس نتایج توصیه میشود دولت با اعمال سیاستهای پولی، تجاری و حمایتی در بخش کشاورزی، روند رشد قیمت مواد غذایی را کنترل نموده و از سوی دیگر با اعمال سیاستهای حمایتی در بخش مصرف و دهکهای پایین درآمدی، دسترسی به مواد مغذی را تسهیل نماید. |
کلیدواژه ها |
شاخص توسعه انسانی، امنیت غذایی، قیمت مواد غذایی، روش ARDL |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی |