تحلیل مدیریت پایدار منابع آب براساس رویکرد همبست آب-غذا و انرژی
کد مقاله : 1213-13CIAES (R1)
نویسندگان
الهه آهنی1، سامان ضیائی *2، حمید محمدی3، مصطفی مردانی4، عباس میرزایی5
1دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی دانشگاه زابل
2دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
3دانشگاه زابل گروه اقتصاد کشاورزی
4عضو هیت علمی
5استادیار اقتصاد کشاورزی
چکیده مقاله
افزایش جمعیت روبه رشد جهان در کشورهای در حال توسعه از یک سو و عدم مدیریت صحیح در تأمین منابع مورد نیاز این جمعیت از سوی دیگر، برداشت بی‌رویه از منابع را به‌دنبال داشته است. لذا، افزایش جمعیت و تأمین نیازهای آبی و ارتباط مستقیم آن با بخش کشاورزی نیازمند برنامه‌ریزی مناسب جهت بهره‌برداری صحیح از منابع آب، انرژی و غذا می‌باشد. مدیریت همبست آب، غذا و انرژی با هدف تأمین امنیت غذایی، مستلزم رویکردهای یکپارچه برای تجزیه و تحلیل و برنامه‌ریزی صحیح و مقرون به صرفه است. لذا در مطالعه حاضر، علل اصلی بروز بحران آب در ایران از جنبه تحلیلی شناسایی و همچنین دلایل ناکارآمدی مدیریت منابع آب با استفاده از رویکرد همبست آب- غذا- انرژی مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت راهکارهای کارآمد برای برون رفت از شرایط بحران ارائه گردید. نتایج تحلیل‌ها نشان داد که ایران به دلیل اثرپذیری از تغییرات اقلیمی با چالش‌های زیادی در مدیریت منابع مواجه شده است. عمده این مسائل متأثر از نگاه تک‌بخشی به بخش‌های آب، انرژی و غذا به‌خصوص در بخش آب و انرژی بوده است. لذا با تاکید به یک شاخص نمی‌توان در مورد اثربخشی سیاست‌ها تصمیم‌گیری قطعی نمود. اگرچه سیاست‌های تک‌بخشی نتایج مطلوبی بر بخش‌هایی از یک سیستم همبست برجای گذاشته، در مقابل پیامدهای آن بر سایر بخش‌های تولید و مصرف نهاده‌ها نادیده گرفته شده است. لذا برای جلوگیری از اجرای سیاست‌های ناکارآمد ارائه الگوی همبست، که مشتمل بر ابعاد و عوامل موثر بر توسعه پایدار باشد، لازم و ضروری خواهد بود.
کلیدواژه ها
بحران آب، مدیریت یکپارچه منابع، همبست، توسعه پایدار.
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر