مدیریت پایدار تولید محصولات زراعی در راستای دستیابی به امنیت غذایی
کد مقاله : 1232-13CIAES (R1)
نویسندگان
سمیه شیرزادی لسکوکلایه *1، خدیجه عبدی رکنی2، الهام باجان3
1هیات علمی گروه اقتصاد کشاورزی- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2دکترای اقتصاد کشاورزی- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3دانشجوی کارشناسی ارشد گروه اقتصاد کشاورزی- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده مقاله
انتخاب الگوی کشت از اصلی‌ترین عوامل افزایش امنیت غذایی در کشاورزی محسوب می‌شود. تخصیص بهینۀ اراضی و تعیین محصولات مناسب کشت هر منطقه برای جلوگیری از مصرف بی‌رویۀ نهاده‌ها و کاهش مخاطرات ناشی از کمبود منابع تأمین غذ، ضروری به نظر می‌رسد. هدف مطالعه حاضر، بهینه‌یابی الگوی کشت در قالب مدل چندهدفه در راستای تامین امنیت کمّی و کیفی تولید محصولات زراعی در شهرستان بابل می‌باشد. داده‌های مطالعه حاضر از سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران در سال زراعی 1401-1400 جمع‌آوری شد. همچنین جهت بهینه‌سازی از نرم‌افزار MATLAB استفاده شده است. نتایج الگوی بهینه نشان داد بر اساس رویکرد پایداری کشاورزی و تامین امنیت کمّی و کیفی تولید محصولات زراعی در منطقه مورد مطالعه، میزان سود کشاورزان در الگوی کشت بهینه نسبت به الگوی رایج منطقه حدود 5/0 درصد افزایش و میزان تولید محصولات که در مطالعه حاضر، حداکثرسازی آن به عنوان هدف امنیت کمّی تولید مواد غذایی (محصولات زراعی) مطرح بود، 8/3 درصد افزایش یافته است. همچنین مصرف کود شیمیایی نیز که حداقل‌سازی آن به عنوان هدف امنیت کیفی تولید محصولات زراعی در منطقه لحاظ شده بود، به میزان 9/1 درصد نسبت به حالت فعلی منطقه کاهش یافته‌ است. نتایج افزایش میزان تولید محصولات زراعی و کاهش میزان مصرف نهاده‌های شیمیایی، موید آن است که الگوی کشت پیشنهادی می‌تواند با بهبود امنیت کمّی و کیفی تولید محصولات زراعی (غذا)، در راستای دستیابی به حداقل یکی از شاخص‌های امنیت غذایی که تامین غذای بیشتر و سالم است نقش موثری را ایفا نماید. همچنین بر طبق نتایج، توسعه کشت سایر محصولات (گندم، سویا و کلزا) به لحاظ نقش ویژه این محصول در تأمین غذای موردنیاز جامعه و کاهش مصرف نهاده‌ها در شهرستان بابل پیشنهاد می‌شود.
کلیدواژه ها
الگوی کشت بهینه، امنیت کمّی و کیفی تولید، بهینه‌سازی مصرف نهاده‌های شیمیایی.
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر