بررسی کشش پذیری محصولات پروتئینی حیوانی در مناطق شهری ایران: کاربرد آزمون جدایی پذیری ضعیف |
کد مقاله : 1249-13CIAES (R1) |
نویسندگان |
ابوالفضل محمودی *1، یداله آذرین فر2 1هیت علمی اقتصاد کشاورزی 2دانشجوی دکترا اقتصاد کشاورزی و پژوهشگر موسسه تحقیقات خاک و آب |
چکیده مقاله |
هدف کلی مطالعه حاضر بررسی قابلیت جداییپذیری محصولات پروتئینی حیوانی و به طور مشخص محصولات گوشتی و لبنی با استفاده از آزمونهای پارامتریک و بهره گیری از الگوی رتردام در محاسبه کششهای قیمتی و درآمدی تقاضا است. برای این منظور از آزمون جدایی پذیری ضعیف استفاده شد. برآورد سیستم تقاضا با روش رگرسیونهای به ظاهر نامرتبط صورت گرفت. نتایج آزمون جداییپذیری نشان داد که ترکیب و گروهبندی محصولات لبنی و گوشتی شامل گوشت دام، گوشت پرندگان، گوشتهای آماده طبخ، شیر، فرآوردههای شیر به جز کره، تخم پرندگان، و ماهی، میگو و فرآوردههای آن در دو گروه "لبنیات" و "گوشت" و یا در سه گروه "لبنیات"، "گوشت سفید" و "گوشت قرمز" در محاسبات مربوط به بررسی رفتار مصرف کنندگان تورش ایجاد نمیکند. نتایج محاسبه کششهای تقاضای مصرف کنندگان نسبت به قیمت مبین حساسیت بالای تقاضای مصرف کنندگان نسبت به قیمت گروههای کالایی مورد مطالعه است. همچنین نتایج محاسبه کششهای متقاطع، وجود رابطه جانشینی قوی بین گروههای غذایی مذکور را تایید کرد. نتایج بیانگر لوکس بودن گروههای کالایی در هر دو شکل گروهبندی محصولات پروتئینی است. اتخاذ و پیگیری سیاستهای حمایتی و تولیدی مناسب برای پاسخگویی به تقاضای محصولات پروتئینی حیوانی و همچنین کاهش آثار سوء شرایط تورمی و بی ثباتی قیمت این گروههای کالایی از جمله پیشنهادهای این تحقیق است. افزون بر این، بر انجام آزمونهای لازم برای اطمینان از جداییپذیری کالاها قبل از انجام مطالعات رفتار مصرف کننده مورد تاکید است. |
کلیدواژه ها |
جداییپذیری، کشش، مناطق شهری، پروتئین حیوانی |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی |