بررسی عوامل موثر بر پذیرش کشاورزی شهری توسط خانوار مطالعه موردی: استان تهران و البرز
کد مقاله : 1252-13CIAES (R1)
نویسندگان
نیلوفر نعلبندی1، مرتضی مجیدیان1، افسانه نیکوکار *2
1گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، البرز، ایران
2گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده مقاله
در قرن اخیر، رشد جمعیت شهری و در کنار آن کاهش جمعیت روستایی و از بین رفتن زمین‌های کشاورزی باعث مشکلات فراوانی در کشورها شده است. انجام فعالیت‌های کشاورزی در شهر و پیرامون آن، موضوع نسبتاً جدیدی است که توسعۀ آن موجب افزایش پایداری شهرها و ایجاد امنیت غذایی می‌گردد. هدف از این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر پذیرش کشاورزی شهری توسط خانوارهای استان‌های تهران و البرز بوده است. که برای بررسی آن از روش علمی- اکتشافی استفاده گردید و گردآوری داده‌ها از طریق جمع‌آوری پرسشنامه در سال 1403 انجام شد. روایی پرسشنامه توسط گروهی از اعضای هیئت‌علمی و کارشناسان مرتبط تأیید شد؛ و پایایی آن از طریق پیش‌آزمون و محاسبه ضریب آلفا کرونباخ انجام شد. که در نتیجۀ مقدار این ضریب 853/0=α به دست آمد. جامعه آماری این تحقیق را خانوارهای استان تهران و البرز تشکیل دادند و از میان آنان با استفاده از فرمول کوکران نمونه 245 نفری با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده در دسترس انتخاب شدند. بر اساس نتایج تحلیل عاملی-اکتشافی، موانع پذیرش کشاورزی شهری توسط خانوارها را می‌توان به ترتیب در دوازده عامل بهره‌برداری، مبتدی، اقتصادی، روانشناسی، زیست محیطی، سلامتی، پایداری، زیرساخت، محدودیت‌ها، انتخاب شخصی، آگاهی و نگرش و موانع و خطرات به ترتیب با واریانس‌های 883/20، 431/9، 414/6، 762/4، 956/3، 761/3، 376/3، 83/2، 732/2، 63/2، 447/2 و 324/2 دسته‌بندی کرد که این عوامل 5/65 درصد از کل واریانس را تبیین می‌کنند. بنابراین تقویت برنامه‌های آموزشی برای افراد مبتدی و ارائه تسهیلات مالی، مانند وام‌های کم‌بهره، به افزایش مشارکت در کشاورزی شهری و سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها و ایجاد شبکه‌های بازاریابی نیز عملکرد و جذابیت این حوزه را بهبود می‌بخشد.
کلیدواژه ها
اجتماعی اقتصادی، پایداری، تحلیل عاملی، زیست‌محیطی، کشاورزی شهری
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر