شاخص جهانی گرسنگی و جایگاه ایران در میان کشورهای همسایه |
کد مقاله : 1259-13CIAES (R1) |
نویسندگان |
فاطمه سخی1، علی اکبر باغستانی *2 1دانشآموخته دکتری اقتصاد کشاورزی، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران. کرج. ایران. 2استادیار پژوهشی. موسسه پژوهشهای برنامهریزی، اقتصادکشاورزی و توسعه روستایی. تهران. ایران |
چکیده مقاله |
تغییرات آب و هوایی، جنگ و ناآرامیهای ملی و منطقهای، شوکهای اقتصادی و بیماریهای همهگیر و عالمگیر نابرابریهای اجتماعی و اقتصادی را تشدید و پیشرفتها در زمینه کاهش گرسنگی را در بسیاری از نقاط جهان کند یا معکوس کرده است. شاخص جهانی گرسنگی (GHI) به منظور بررسی وضعیت پیشرفت در مبارزه با گرسنگی، تغذیه ناکافی و رژیمهای غذایی سخت پیشنهاد شده است. این شاخص ابزاری برای بررسی وضعیت گرسنگی در نقاط مختلف جهان فراهم مینماید. در این مطالعه، جایگاه ایران از منظر شاخص جهانی گرسنگی (GHI) در میان کشورهای همسایه مورد بررسی قرار گرفته است. یافتههای تحقیق بیانگر آن است که براساس این شاخص، جمهوری اسلامی ایران موفق شده است 43.7 درصد میزان گرسنگی را طی سالهای 2023-2000، کاهش دهد. افزونبر این اگر چه ایران در زمره کشورهایی با شاخص جهانی گرسنگی پایین طبقهبندی میشود، اما در اجزای این شاخص برای ایران نشانههای هشداردهندهای برای آینده مشاهده میشود. جایگاه ایران از منظر شاخص جهانی گرسنگی، از رتبه 39 در سال 2020 میلادی و در میان 107 کشور مورد بررسی، به رتبه 41 در سال 2023 میلادی در میان 125 کشور مورد بررسی تغییر یافته است. از اینرو با توجه به اجزاء شاخص، پیشنهاد میشود تا با همکاری وزارتخانههای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، جهادکشاورزی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، برنامههای حمایت تغذیهای در قالب کمکهای غذایی، بهبود قدرت خرید و پرداختهای جبرانی طراحی و اجرا شوند. |
کلیدواژه ها |
تغذیه ناکافی، لاغری تغذیهای کودکان، کوتاه قدی تغذیهای، مرگ و میر کودکان |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی |