تعیین میزان افزایش قیمت تمام شده محصولات کشاورزی در اثر افزایش ارزش نهاده‌های شیمیایی (بررسی موردی: ارقام شلتوک شهرستان بابل)
کد مقاله : 1265-13CIAES (R1)
نویسندگان
زهرا بابائی *1، فاطمه کشیری کلائی2، Somayeh شیرزادی لسکوکلایه3
1گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران.
2هیات علمی گروه اقتصاد کشاورزی
3هیات علمی گروه اقتصاد کشاورزی- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده مقاله
یکی از راهکارهای دولت برای اثرگذاری در بخش کشاورزی، قیمت‌گذاری محصول و محاسبه قیمت تمام شده محصولات است. لذا تعیین هزینه تمام شده محصول تولید شده و عوامل مؤثر بر آن، میتواند در اتخاذ سیاست‌های مناسب ضروری و سازنده باشد. محصول برنج از جمله محصولات زراعی پر زحمت و دارای هزینه‌های تولیدی (کارگری، ماشین آلات، نهاده‌های شیمیایی و غیره) بالایی است. در مطالعه حاضر ضمن محاسبه قیمت تمام شده هر کیلو شلتوک، به بررسی اثر افزایش قیمت نهادههای شیمیایی بر هزینه تمام شده تولید شلتوک در شهرستان بابل پرداخته شده است. داده‌ها و اطلاعات مورد نیاز برگرفته از آمارنامه محصولات زراعی جهاد کشاورزی برای سال زراعی 1401-1400 می‌باشد. نتایج حاصله نشان می‌دهد که قیمت تمام شده یک کیلو شلتوک مرغوب در این شهرستان 20775 تومان بوده و تحت سناریوهای افزایش 30، 40 و 50 درصدی ارزش نهاده‌های شیمیایی، به ترتیب به میزان 1.18 درصد، 1.57 درصد و 1.97 درصد افزایش خواهد داشت. همچنین، قیمت تمام شده یک کیلو شلتوک پرمحصول 18452 تومان می‌باشد که تحت سناریوهای افزایش 30، 40 و 50 درصدی ارزش نهاده‌های شیمیایی، به ترتیب به میزان 1.16 درصد، 1.55 درصد و 1.93 درصد افزایش خواهد داشت. همچنین، افزایش ارزش نهاده‎های شیمیایی تحت سناریوهای مختلف قیمتی بر وضعیت رفاهی تولیدکنندگان ارقام مختلف شلتوک، نتایج یکسانی ندارد. از آنجایی که ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﻗﻴﻤﺖ ﺗﻤﺎم ﺷﺪه محصول، ﻧﻘﺶ ﻣﻬﻤﻲ در ﺑﺤﺚ ﻗﻴﻤﺖگذاری ﻣﺤﺼﻮل، ﺗﻌﻴـﻴﻦ میزان سود مورد نظر برای کشاورز و مؤلفه‌ها دیگر سیاستی دارد. لذا پیشنهاد می‌گردد، با گردآوری هزینه‌های تولید، قیمت تمام شده تمامی محصولات کشاورزی محاسبه گردد تا در فرآیند تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی در جهت تولید و فروش به فعالان بخش زراعت کمک رسانده شود.
کلیدواژه ها
هزینه تولید، نهاده شیمیایی، شلتوک، بابل.
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر