بررسی میزان انتشار گازهای گلخانهای در تولید محصولات زراعی منطقه رودپی شمالی شهرستان ساری با استفاده از رویکرد LCA |
کد مقاله : 1281-13CIAES |
نویسندگان |
سمیه شیرزادی لسکوکلایه *1، طاهره یوسفی فرح آبادی2، فاطمه کشیری کلائی1، خدیجه عبدی رکنی3 1استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابعطبیعی ساری 2دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابعطبیعی ساری 3دکترای اقتصاد کشاورزی- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری |
چکیده مقاله |
در سالهای اخیر افزایش جمعیت و تقاضای مواد غذایی منجر به استفاده بیشتر از منابع آب، سوختهای فسیلی و نهادههای شیمیایی در کشاورزی شده است و بهدنبال آن مسائل زیستمحیطی زیادی را ایجاد نمود. بر همین اساس در تحقیق حاضر سعی شده است، انتشار ناشی از مصرف کود و سموم شیمیایی، زمین شالیزاری، سوزندان بقایایی گیاهی و مصرف سوخت فسیلی برای تولید محصولات زراعی در منطقه رودپی شمالی شهرستان ساری با استفاده از روش LCA مورد بررسی قرار گیرد. جامعه آماری پژوهش، زارعین منطقه رودپی شمالی شهرستان ساری میباشند. دادههای مربوطه از طریق مصاحبه حضوری با کشاورزان، در سال 1402 به صورت خام جمعآوری شد. نتایج مطالعه نشان داد، بالاترین انتشار گازهای گلخانهای به محصول شلتوک شیرودی با میانگین 2514 کیلوگرم معادل Co2 در هکتار، اختصاص یافته است. محصول شلتوک طارم، گندم، سویا و کلزا به ترتیب با 1936، 1902، 1363 و 984 کیلوگرم معادل Co2 در هکتار رتبههای بعدی را بهخود اختصاص دادهاند. همچنین سوزاندن بقایای گیاهی و مصرف کودهای شیمیایی در تمام محصولات، سهم قابل ملاحظهای را در تولید انتشار گازهای گلخانهای داشته است. با توجه به نتایج توصیه میشود، با تشویق و حمایت دولت از کشاورزان، جهت جایگزینی کشت محصولات با آلودگی کمتر و همچنین مدیریت مصرف نهادههای شیمیایی و مدیریت بقایای گیاهی در جهت کاهش انتشار اقدام شود. |
کلیدواژه ها |
انتشار گازهای گلخانهای، رویکرد ارزیابی چرخه حیات، سوزاندن بقایای گیاهی |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی |